Feminist nobel prize

IMG_0857 Igår utsågs Svetlana ALexievich till årets nobelpristagare i litteratur. Roligt tycker jag! Även om jag inte har läst några av hennes böcker.

Roligt därför att 2015 års nobelpristagare är den 14 kvinnan som får ta emot detta extremt prestigiefyllda pris sedan det infördes 1901. 14 kvinnor av 109 möjliga (inget pris delades ut 1918 eller 1940-1943 pga sk världskrig). Det är alltså ungefär 13 % av alla pris som gått till kvinnor.

Nu kanske du tänker: “Men det beror på att samhället var ojämställt förr i tiden. Det har inte varit så under min livstid.”

Under min livstid (20 år) har 6 av 20 pris gått till kvinnor, alltså 30 %.

Under min mammas livstid (52 år) har 9 kvinnor som fått Nobel pris, alltså 17 %

Under min farmors livstid (87 år) har 11 av 87 pristagare varit kvinnor, alltså 13 %

Så visst, det blir bättre och bättre. Men det är fortfarande HELT SJUKT att det ser ut såhär.

Och som vanligt måste jag kanalisera min frustration över patriarkatet med någon form av handling. Därför har jag köpt två exemplar av en av Alexievichs böcker, “Voices from Chernobyl”. Den ena boken skickar jag till min bästa vän som bor i USA. Med en hälsning på insidan om feministisk kamp. Den andra boken kommer jag läsa själv.

Min idé är att jag ska göra detta varje gång en kvinna får nobel priset i litteratur. De år som priset går till en man kommer jag stötta kvinnors författarskap genom att istället köpa två böcker skrivna av en kvinnlig författare som hade kunnat få nobel priset när det istället gavs till en man. Konceptet blir “the Feminist Nobel prize” och ni är alla välkomna att vara med.

Nu kanske ni tänker: “Men vad orättvist mot de män som får nobel priset, ska du inte läsa deras böcker?”. Men det som är orättvist i den här berättelsen är ju alla de kvinnor som genom tiderna inte uppmärksammats i sitt författarskap. Och ännu mer alla de kvinnor som genom historien hade blivit stora författare om de inte förvägrats den möjligheten. De män som får nobel priset i nutid får rätt fett med prispengar och uppmärksamhet även om inte just jag väljer att läsa deras böcker.

Dela gärna med er av tips på vilka dessa alternativa nobelpristagare kan vara och stötta “The Feminist Nobel Prize” genom att köpa och läsa någon av Alexivieches böcker!!

 

2 kommentarer

  1. Gillar din tanke gällande tips om alternativa nobelpristagare. Om man ska försöka tänka lite positivt så här inför helgen så kan vi i a f konstatera att utvecklingen går åt rätt håll. Även om det är långt kvar.. Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *