Dags att lägga sosseföraktet åt sidan

0862868280923_Max
jan-bjc3b6rklund2

Fp och C – nu väljer ni om ert sosseförakt går före era principer om människors rätt till migration.

Den politiska situationen som den är nu är innebär att vi har en minoritetsregering, en skakig parlamentarisk situation efter decemberöverenskommelsens fall och ett populistiskt rasistparti som växer i opinionen. Samtidigt har vi en flyktingsituation som vi måste ta ansvar för. Människor som ska hjälpas och välkomnas in i samhället, barn vars framtid ska skapas. Barn vars framtid inte ska vara uppväxt utan skolgång i tältläger i Jordanien eller på Medelhavets botten.

Resultatet av den här situationen ser vi i den uppgörelse om migrationspolitiken som kom nyligen, där bland annat tillfälliga uppehållstillstånd ingick. Ett förslag som Kristdemokraterna och Moderaternas stämmor röstat för. Moderaternas utspel igår om att med medicinska medel fastställa åldern på ensamkommande flyktingbarn, ett förslag som läkarkåren själva tycker går emot deras yrkesetik, är bevis på att de inte är nöjda med TUT, de vill gå längre, de vill ha mer restriktioner, de vill stoppa fler.

Gnistan som skapade Alliansen, som fick den att brinna i två valrörelser och som nu, efter en förlust, vilja födas igen ur askan är nämligen sosseförakt. Det är alliansens stora gemensamma nämnare. Ett kollektivt hat till Socialdemokraternas parti och allt vad det innebär. Och det är fine med mig. En får hata andra ideologier och andra partier, det är lite grann grejen med politik. Men när en låter ett sådant hat vara viktigare än att stå upp för sin egen politik och sina värderingar så är det inte fine längre.

Både Centerpartiet och Folkpartiet är tydliga med sina humanitära värderingar. Att de värdesätter människors rätt att söka en fristad och fly från krig, förtryck och förföljelse, att de har en liberal syn på invandring och människors rätt att välja var och hur de vill leva sina liv och att de ser positivt på att människor vill ta sig till Sverige. Den nuvarande strategin, att sitta och kura tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna tills nästa val och under tiden bidra till att Sverige går i motsatt riktning från vad de säger sig vilja, håller inte. Var inte bara tydliga i ord utan var det också i handling. En möjlighet är en regeringsombildning. En annan är att Centerpartiet och Folkpartiet faktiskt väljer att samarbeta med regeringen i frågor där vi har gemensamma ståndpunkter, och då framförallt vad gäller migrationspolitiken.

Folkpartiet. Centerpartiet. Jag vet att ni ser rött när ni tänker på Stefan Löfven. Men mitt förslag är att ni då blundar. Tar tio djupa andetag, kanske femton. Och att ni sen väljer att stå upp för era värderingar och ta ansvar för de människor som kommer till Sverige.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *